واکسن HPV

واکسن HPV

واکسن گارداسیل و درمان HPV؛ یکی از بیماری‌های مقاربتی شایع بین زنان و مردان، HPV یا تبخال تناسلی است. این ویروس که از قدیم الایام در حال چرخش بین بیماران است از ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می‌شود و می‌تواند چندین بار در سال در بدن فعال شود.

یکی از روش‌های از بین بردن بیماری تبخال تناسلی (درمان HPV) استفاده از واکس گارداسیل است که عفونت‌های نهفته و ایجاد شده توسط آن در بدن را شناسایی و رفع می‌کند.

از این رو ما سعی کرده‌ایم در این مقاله به بررسی راه‌های درمان بیماری HPV و معرفی واکسن گارداسیل بپردازیم تا بتوانید اطلاعات کامل و دقیقی را درباره عوارض، مزایا و نحوه زدن واکسن درمان زگیل تناسلی (Gardasil vaccine) به دست آورید.

HPV یا زگیل تناسلی چیست

زیگیل تناسلی یا ویروس اچ پی وی که به انگلیسی Human Papillomavirus نیز شناخته می‌شود شایع‌ترین ویروس مقاربتی است که در حال حاضر درمان قاطع و واضحی برای آن نیست.

ویروس HPV سویه‌های مختلفی دارد و هرکدام به نحوی در بدن نمایان می‌شوند که 40 سویه از آن می‌تواند بر اندام تناسلی از جمله فرج، واژن، آلت تناسلی، دهانه رحم، مقعد و غیره تاثیر مستقیم بذارد.

انواع واکسن HPV وعوارض آن

به طور کلی عفونت HPV یا زگیل تناسلی به دو دسته کم خطر (معمولا به صورت تبخال نمایان می‌شود) و پر خطر (معمولا به صورت سرطان و ضایعات سرطانی است) تقسیم می‌شود.

یکی از بهترین راه‌های درمان این عفونت استفاده از واکسن است که در ادامه به بررسی انواع واکسن‌های HPV می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: زگیل مقعدی چیست و چه خطراتی دارد

انواع  واکسن های HPV

واکسن HPV به سه دسته کلی می‌شود که انواع آن به شرح زیر است:

  • واکسن 9 ظرفیتی (Gardasil 9)
  •  واکسن چهار ظرفیتی (Gardasil4)
  •  واکسن دو ظرفیتی (Cervarix2) 

این واکسن‌ها توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده مجوز گرفته اند. هر سه واکسن های HPV در برابر انواع ویروس های نوع 16 و 18 که باعث بیشتر سرطان‌های HPV می‌شوند، محافظت می‌کنند.

انواع واکسن HPV وعوارض آن
انواع واکسن HPV وعوارض آن

از اواخر سال 2016، تنها Gardasil-9 (9vHPV) در ایالات متحده آمریکا توزیع شده است. این واکسن در برابر 9 نوع ویروس، 11، 16، 18، 31، 33، 45 و 52 محافظت می کند.

چه کسانی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟

بطور کلی تزریق واکسیناسیون HPV در سنین 11-12 سال توصیه می شود. واکسن HPV را می توان از سن 9 سالگی شروع کرد. با توجه به شیوع بالای این ویروس باید گفت که همه نوجوانان پیش از نوجوانی به واکسیناسیون HPV نیاز دارند و در واقع به این طریق می توانند از عفونت های HPV که می تواند باعث به وجود آمدن سرطان های مربوط به خود در آینده شود، از خود محافظت نمایند.

CDC توصیه می کند که کودکان 11 تا 12 ساله دو دوز واکسن HPV را با فاصله 6 تا 12 ماه دریافت کنند. اولین دوز به طور معمول در سنین 11-12 سالگی توصیه می شود اما واکسیناسیون را می توان از سن 9 سالگی شروع کرد.

همچنین باید گفت که اگر اولین دوز قبل از تولد 15 سالگی داده شده باشد، تنها دو دوز لازم است. نوجوانان و بزرگسالان جوانی که واکسیناسیون را دیرتر شروع می کنند، در سنین 15 تا 26 سالگی، به سه دوز واکسن HPV نیاز خواهند داشت همچنین کودکان 9 تا 14 ساله که دو دوز واکسن HPV را با فاصله کمتر از 5 ماه دریافت کرده اند نیز به نوبت سوم نیاز دارند.

افراد 9 تا 26 ساله که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز به سه دوز تزریق واکسن نیاز خواهند داشت.

باید به خاطر داشت که واکسیناسیون برای افراد بالای 26 سال توصیه نمی شود. البته برخی از بزرگسالان 27 تا 45 ساله که قبلاً واکسینه نشده اند، ممکن است پس از صحبت با پزشک خود در مورد خطر ابتلا به عفونت های جدید HPV و مزایای احتمالی واکسیناسیون برای آنها، تصمیم به دریافت واکسن HPV بگیرند اما باید گفت که واکسیناسیون HPV در این محدوده سنی سود کمتری دارد، زیرا افراد بیشتری در این محدوده سنی قبلاً در معرض HPV قرار گرفته اند.

انواع واکسن HPV وعوارض آن 1
انواع واکسن HPV وعوارض آن 1

چه کسانی نباید واکسن HPV را دریافت کنند؟

افرادی که قصد واکسیناسیون را دارند باید در مورد هر گونه آلرژی شدید احتمالی به پزشک اطلاع دهند. برخی از افراد نباید برخی از واکسن های HPV را دریافت کنند که از جمله آنها می توان به افراد زیر اشاره نمود:

واکسن HPV
واکسن HPV
  • کسانی که تا به حال یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی به هر یک از مواد تشکیل دهنده واکسن HPV یا دوز قبلی واکسن HPV داشته اند.
  • کسانی که به مخمرها حساسیت دارند.
  • کسانی که باردار هستند.
  • تزریق واکسن های HPV برای کودکانی که بیماری خفیف دارند، مانند آنهایی که تب خفیف کمتر از 101 درجه، سرماخوردگی، آبریزش بینی یا سرفه دارند، بی خطر است. افراد مبتلا به بیماری متوسط ​​یا شدید باید تا بهبودی صبر کنند.

بیشتر بخوانید: علت تاری دید در دوران بارداری

تاثیر واکسن زگیل تناسلی یا HPV و عوارض آن

باید گفت که واکسیناسیون HPV در صورتی که در سن مناسب تزریق شوند بسیار خوب عمل می کنند. واکسن HPV این پتانسیل را دارد که از بیش از 90 درصد سرطان های منتسب به HPV جلوگیری کند.

از آنجایی که واکسیناسیون HPV برای اولین بار در سال 2006 توصیه شد، عفونت با انواع HPV که باعث اکثر سرطان های HPV و زگیل تناسلی می شوند، 88 درصد در بین دختران نوجوان و 81 درصد در میان زنان جوان کاهش یافته است.

قابل ذکر است که تعداد کمتری از نوجوانان و جوانان به زگیل تناسلی مبتلا می شوند. همچنین باید گفت که واکسیناسیون HPV تعداد موارد پیش سرطانی دهانه رحم را در زنان جوان کاهش داده است.

محافظت ارائه شده توسط واکسن های HPV مدت زمان زیادی طول می کشد. افرادی که واکسن های HPV دریافت کردند حداقل به مدت 12 سال تحت نظر قرار گرفتند و محافظت از آنها در برابر HPV بالا باقی مانده است و هیچ شواهدی مبنی بر کاهش در طول زمان وجود ندارد.

بهترین زمان تزریق واکسن HPV

  • واکسن زگیل تناسلی به حجم 0.5 میلی لیتر و به روش داخل عضلانی تزریق می شود. فواصل تزریق ، صفر، دو و شش ماهگی است.
  • بهتر است واکسیناسیون برای دختران و پسران در سن 12-11 سالگی انجام شود، در غیر اینصورت پسران تا 21 سالگی و دختران تا 26 سالگی باید واکسینه شوند.
  • در مورد پسران و یا مردان هم جنس باز واکسیناسیون باید تا 26 سالگی انجام گردد (در انگلیس توصیه می شود از 9 سالگی تا 45 سالگی تجویز شود).
  • بهتر است واکسن قبل از اولین تماس جنسی تزریق شود، با این وجود مشاهده شده که تزریق واکسن برای زنانی که قبلاً هم تماس جنسی داشته اند مفید خواهد بود.
  • زنانی که قبلاً به ژنوتیپ های موجود در واکسن آلوده شده اند نیاز به انجام واکسیناسیون ندارند.
  • مدت زمان مصونیت ناشی از واکسن نامشخص بوده، ولی در مطالعات مختلف 5 سال ذکر شده است.

تزریق واکسن به معنی معاف شدن فرد از غربالگری روتین کانسر سرویکس نیست، زیرا امکان آلودگی با سایر ژنوتیپ های HPV همچنان وجود دارد و بعلاوه تاثیر واکسن در مواردیکه بصورت کامل تزریق نشده و یا بعد از آغاز تماس جنسی انجام شده است، کاهش می یابد.

محل تزریق واکسن HPV

واکسن گارداسیل باید بصورت داخل عضلانی (اینترا ماسکولار) به عضله دلتوئید (یا عضله سرشانه) در قسمت فوقانی بازو (ترجیحاً بازوی دست غیر غالب) و یا در قسمت بالا و خارجی ران ها (هرچند محل ترجیحی تزریق عضله دلتوئید می باشد) بصورت عمقی تزریق شود.

انواع واکسن HPV وعوارض آن
انواع واکسن HPV وعوارض آن

تزریق داخل وریدی ، داخل جلدی و زیر جلدی واکسن گارداسیل جهت درمان HPV به مراتب باعث کاهش اثربخشی آن می شود.

منع تجویز تزریق واکسن گارداسیل

تجویز این واکسن در هر حالتی صرف نظر از سن، جنس و وضعیت کلینیکی توصیه شده است. ولی بهتر است در موارد ذیل تجویز نشود:

  • بارداری (اگر زن بارداری به طور اتفاقی واکسینه شود، نشان داده شده است که طی 30 روز از واکسیناسیون ممکن است تا حد ناچیزی آنومالی های مادرزادی در جنین وی افزایش یابد.
  • افراد دارای سابقه Immediate hypersensitivity به هر گونه واکسن
  • هر گونه سابقه حساسیت به مخمر نان (تهیه واکسن در قارچ ساکارومایسس سرویسیه (مخمر نان) صورت می گیرد)
  • هرگونه واکنش آنافیلاکتیک به لاتکس (سر پوشش های سرنگ های HPV ممکن است شامل لاتکس باشد)

تاکنون هیچگونه افزایش ریسک ناشی از تزریق واکسن HPV در ایجاد سندرم Guillain-Barre در مقایسه با واکسن های دیگر و در گروهای سنی مشابه دیده نشده است.

همنیطور واکسیناسون گارداسیل در شیردهی منعی ندارد، اما مادران باید آگاهی داشته باشند که طی یک ماه پس از تزریق واکسن ممکن است احتمال وقوع اختلالات تنفسی در شیرخوار تغذیه کننده از شیر مادر افزایش یابد.

هزینه واکسن HPV ( گارداسیل)

با توجه به نوسانات ارزی، قیمت این واکسن دائما در حال تغییر است اما آخرین قیمت واکسن HPV (گارداسیل) به تاریخ 1402/03/01 برابر یک میلیون و هشتصد هزار تومان (1,800,000 تومان) است. برای دریافت واکسن گارداسیل می توانید با کارت ملی خود به داروخانه های مجاز سراسر کشور مراجعه نمایید.

عوارض جانبی احتمالی چیست؟

واکسن ها نیز مانند هر دارویی می توانند عوارض جانبی داشته باشند. بسیاری از افرادی که واکسن HPV دریافت می کنند، هیچ عارضه جانبی ندارند. برخی افراد گزارش می دهند که عوارض جانبی بسیار خفیفی مانند درد بازوی ناشی از تزریق خواهند داشت.

اما شایع ترین عوارض جانبی واکسن HPV که معمولاً خفیف هستند و شامل موارد زیر خواهند بود:

  • درد، قرمزی یا تورم در بازوی محل تزریق واکسن
  • تب
  • سرگیجه یا غش (غش بعد از هر واکسن، از جمله واکسن HPV، در بین نوجوانان شایع تر از سایرین است)
  • سردرد یا احساس خستگی
  • حالت تهوع
  • درد عضلانی یا مفصلی

برای جلوگیری از غش و صدمات ناشی از غش، نوجوانان باید در هنگام واکسیناسیون و به مدت 15 دقیقه پس از تزریق واکسن در جای خود بنشینند یا دراز بکشند.

ممکن است در برخی افراد به ندرت، واکنش های آلرژیک شدید (آنافیلاکتیک) نیز پس از واکسیناسیون رخ دهد. افراد مبتلا به آلرژی شدید به هر یک از اجزای واکسن نباید آن واکسن را دریافت کنند.

در پایان

تبخال تناسلی احتمالاً ترسناک ترین و کم درک ترین عفونت مقاربتی است که در حال حاضر هیچ درمان مشخصی برای آن وجود ندارد، بنابراین افراد آلوده به تبخال برای همیشه آن را دارند. اگرچه این ویروس به ندرت برای اکثر افراد مبتلا به آن تهدید کننده زندگی است، اما برای زنان باردار بسیار خطرناک است.

تبخال تناسلی یک عفونت شایع مقاربتی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می شود. تماس جنسی اولین راه انتشار این ویروس است. پس از عفونت اولیه، ویروس در بدن نهفته است و می تواند چندین بار در سال دوباره فعال شود. متاسفانه این بیماری درمان مشخصی ندارد اما می توان با تزریق واکسن در سن مناسب از ابتلا به آن جلوگیری به عمل آورد.

بنابراین در این مورد شاید پیشگیری از ابتلا بتواند بهترین گزینه باشد. افراد می توانند در سنین مناسب اقدام به تزریق واکسن HPV نمایند و از عواقب و ابتلا به این ویروس تا حد زیادی در امان بمانند.

منبع : ویکی پدیا (Human Papillomavirus)

سوالات پرتکرار شما عزیزان

بهترین زمان تزریق واکسن گارداسیل HPV کی است؟

بهترین زمان تزریق واکسن HPV و درمان بیماری زگیل تناسلی آقایان و بانوان قبل از 26 سالگی است؛ هرچند که برای پسران بهتر است قبل از 21 سالگی تزریق شود.

هزینه واکسن گارداسیل در ایران چقدر است؟

هزینه واکسن گارداسیل که جهت درمان زگیل تناسلی یا HPV مورد مصرف قرار می‌گیرد در سال 1402 معادل یک میلیون هشتصد هزار تومان یا 1,800,000 تومان است.

انواع واکسن گارداسیل کدام است؟

واکسن گارداسیل (واکسن HPV) دارای سه نوع دو ظرفیتی (Cervarix2)، چهار ظرفیتی (Gardasil 4) و واکسن گارداسیل 9 ظرفیتی (Gardasil 9) است که هرکدام را می‌توانید با در دست داشتن کارت ملی از داروخانه‌های معتبر تهیه نمایید.

برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.

آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10

تلفن های مطب: 09107661244 02188484081 | نوبت آنلاین

مطالب مرتبط

الیگومنوره

در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و