ورزش بعد از بارداری؟ هر آنچیزی که باید شما بدانید
قطعاً یکی از دغدغه های مهم هر بانوی باردار، اضافه وزن و کاهش واین اضافه وزن پس از بارداری خواهد بود.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “ورزش بعد از بارداری” پرداخته است.
قطعاً یکی از دغدغه های مهم هر بانوی باردار، اضافه وزن و کاهش واین اضافه وزن پس از بارداری خواهد بود.اگر شما هم جز آن دسته افرادی هستید که می خواهید بدانید چه زمانی برای شروع مجدد ورزش ها و تمرینات بعد از زایمان بی خطر و مناسب است و چه تمرین هایی چراغ سبز را در این دوره دریافت می کنند، بهتر است تا پایان این مقاله با ما همراه باشد.
ورزش بعد از بارداری و فواید آن
احساسی که فرد در مورد ورزش بعد از زایمان خواهد داشت بسیار شخصی و در هر فرد متفاوت است و نحوه واکنش او به ورزش بعد از زایمان به عوامل زیادی از جمله عوارضی که ممکن است در طول زایمان داشته باشد بستگی دارد،. بنابراین مادر باید به سیگنال هایی که بدنش می فرستد گوش داده و اگر خیلی خسته است، احساس خوبی ندارد یا درد یا نشت دارد، با پزشک خود صحبت کند.
فواید ورزش بعد از بارداری
قطعاً انجام تمرینات و ورزش منظم بعد از بارداری می تواند فواید بسیار زیادی را برای مادر به همراه بیاورد که از جمله مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کمک به کاهش وزن به ویژه هنگامی که با کاهش کالری دریافتی همراه باشد
- بهبود تناسب اندام قلبی عروقی مادر
- تقویت عضلات شکم
- افزایش سطح انرژی مادر
همچنین فعال شدن و فعال ماندن بدن مادر نیز می تواند به موارد زیر کمک کند:
- تسکین استرس
- خواب بهتر
- کاهش علائم افسردگی پس از زایمان
همچنین شاید ذکر این نکته نیز خالی از لطف نباشد که یک مادر با گنجاندن فعالیت بدنی در برنامه روزانه خود کمک می کند تا در حال حاضر و سال های آینده الگوی مثبتی برای فرزند خود بوده و به لحاظ روانی برای خود و سایرین ارزشمندی و توجه به خود را نیز پدید آورد.
چه زمانی برای شروع مناسب است؟
در بحث ورزش بعد از بارداری اگر مادر حاملگی بدون عارضه و زایمان طبیعی ای را گذررانده باشد، به طور کلی می تواند ورزش کردن را چند روز پس از زایمان یا به محض اینکه احساس آمادگی نمود، شروع نماید. اگر سزارین، ترمیم گسترده واژن یا زایمان پیچیده داشته باشد، می تواند با پزشک خود در مورد زمان شروع یک برنامه ورزشی صحبت نماید. مادر می تواند پس از کسب اجازه از پزشک خود علاوه بر پیاده روی روزانه، تمرینات کششی و تقویتی را با استفاده از وزنه های سبک یا وزن بدن خود شروع کند.
او می تواند با بلند کردن زانو یا پیاده روی به مدت 10 دقیقه بدن خود را گرم کرده و سپس با حرکات بسیار ابتدایی شکم یا کف لگن، از جمله شیب لگن، شیب لگن جانبی، فرهای شکمی و فرهای مایل تمرینات را شروع نماید.
اهداف فعالیت بدنی مناسب برای مادر
برای اکثر زنان سالم، وزارت بهداشت و خدمات انسانی حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط را در طول هفته پس از بارداری توصیه می کند. مادر می تواند برای انجام این کار از دستورالعمل های زیر برای انجام تمرینات بهتر کمک بگیرد:
- اختصاص زمان کافی برای گرم کردن و سرد شدن
- فعالیت باید به آرامی شروع شده و به تدریج به سرعت افزوده شود
- نوشیدن مایعات به مقدار زیاد
- استفاده از سینه بند نگهدارنده
- در صورت شیردهی از پدهای شیردهی استفاده شود تا سینه ها نشت نکنند
- توقف فعالیت در صورت احساس درد
اخطارها در ورزش بعد از بارداری
با اینکه قطعاً انجام ورزش بعد از بارداری می توان بسیار مفید باشد اما بهتر است مراقب علائم هشدار دهنده و اخطارها نیز بود. موارد زیر در واقع هشداری هستند برای مادران که بدانند در این مواقع باید از انجام تمرینات و ورش خودداری نمایند.
- درد شکم
- درد واژن
- خونریزی یا یعنی لوشیا
- نشت مایعات دیگر از بدن مانند ادرار یا مدفوع
- سنگینی در ناحیه لگن یا افتادگی اندام های کف لگن، از جمله واژن، مثانه، رکتوم یا رحم که می تواند نشانه ای از افتادگی اندام لگن باشد
در پایان
ورزش کردن و انجام تمرینات روزانه به خصوص برای مادرانی که تازه زایمان کرده اند می تواند فواید و مزایای بسیار زیادی به همراه بیاورد. کاهش وزن، بهبود عملکرد بدن، بهبود خواب، افزایش انرزی مثبت و …، همگی از مزایای ورزش بعد از بارداری می باشند. برای شروع بهتر است افراد ابتدا با پزشک خود مشورت نموده و سپس آرام آرام فعالیت های بدنی خود را آغاز نماید.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: