نارسایی سرویکس؟ هر آنچیزی که باید شما بدانید
اختلال دهانه رحم ناتوان، که اغلب به آن نارسایی دهانه رحم یا نارسایی سرویکس گفته می شود، در واقع زمانی رخ می دهد که بافت ضعیف دهانه رحم موجب زایمان زودرس شود یا به از دست دادن جنین منجر شود.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “نارسایی سرویکس” پرداخته است.
اختلال دهانه رحم ناتوان، که اغلب به آن نارسایی دهانه رحم یا نارسایی سرویکس گفته می شود، در واقع زمانی رخ می دهد که بافت ضعیف دهانه رحم موجب زایمان زودرس شود یا به از دست دادن جنین منجر شود. قبل از بارداری به طور معمول، دهانه رحم فرد در قسمت پایینی رحم که به واژن باز می شود، بسته و سفت است. همانطور که دوره بارداری پیشرفت می کند و مادر برای زایمان آماده می شود، دهانه رحم به تدریج نرم شده، طول آن کاهش می یابد و باز یا گشاد می شود. اما در صورتی که فرد دچار نارسایی سرویکس یا دهانه رحم باشد، رحم وی خیلی زود شروع به باز شدن می کند و باعث می شود که زایمان زودرس اتفاق بیفتد.
بطور کلی تشخیص و درمان نارسایی سرویکس می تواند کاری سخت و دشوار باشد. پزشک برای تشخیص و درمان ممکن است از داروهای پیشگیرانه در دوران بارداری، سونوگرافی های مکرر و روش های خاص استفاده کند یا دهانه رحم را با بخیه های قوی ببندد و اصطلاحاً سرکلاژ دهانه رحم انجام دهد.
علائم نارسایی سرویکس
فردی که دارای نارسایی سرویکس باشد، ممکن است در اوایل دوران بارداری هیچ علامت یا علائمی نداشته باشد. برخی از زنان پس از گذشت چند روز یا چند هفته و اغلب از هفته 14 تا 20 بارداری، ناراحتی یا لکه بینی خفیف دارند؛ اما در شرایط کلی زنان باردار باید آگاه بوده و نسبت به مشاهده علائم زیر حساس باشند:
- احساس فشار در لگن
- کمردرد جدید
- گرفتگی خفیف شکم
- تغییر در ترشحات واژن
- خونریزی خفیف واژینال
عوامل خطرناک در بروز نارسایی سرویکس
بطور کلی نمی توان گفت که همه زنان درگیر این موارد خطرناک می شوند اما بهتر است که نسبت به موارد زیر آگاهی کامل داشته باشند و عوامل خطر را بشناسند:
ترومای دهانه رحم:
برخی از روشهای جراحی که برای درمان ناهنجاری های دهانه رحم مرتبط با پاپ اسمیر غیرطبیعی استفاده میشوند، میتوانند منجر به نارسایی دهانه رحم شوند. سایر روش های جراحی مانند D&C نیز می تواند منجر به نارسایی دهانه رحم شوند. پارگی دهانه رحم در طول زایمان و زایمان های قبلی نیز به ندرت، می تواند موجب بروز نارسایی سرویکس شود.
نژاد:
به نظر می رسد زنان سیاه پوست بیشتر در معرض خطر ابتلا به نارسایی دهانه رحم هستند. هنوز مشخص نیست اما شاید این شرایط مادرزادی و ناهنجاری های رحمی و اختلالات ژنتیکی که بر نوع فیبری پروتئین که بافت های همبند بدن فرد را می سازد تأثیر می گذارد، باشد که باعث نارسایی دهانه رحم شود. همچنین قرار گرفتن مادر در معرض دی اتیل استیل بسترول، شکل مصنوعی هورمون استروژن، قبل از تولد نیز با بروز نارسایی دهانه رحم مرتبط است.
عوارض نارسایی سرویکس یا نارسایی دهانه رحم
نارسایی سرویکس می تواند خطراتی را برای یک زن باردار به ویژه در سه ماهه دوم بارداری به همراه آورد که از جمله مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تولدیا زایمان زودرس
- از دست دادن جنین و بارداری
جلوگیری از نارسایی دهانه رحم
بطور کلی نمی توان از بروز نارسایی دهانه رحم جلوگیری کرد اما کارهای زیادی می توان برای طی یک بارداری سالم و کامل انجام داد که از جمله انها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
پیگیری منظم و انجام مراقبت های دوران بارداری بسیار اهمیت دارد. ویزیت های قبل از تولد می تواند به پزشک کمک کند تا سلامت مادر و کودک او را کنترل کند. باید بخاطر داشت که حتماً هر علامت یا نشانه ای را که ب نگران کننده است، ذکر کنیم، حتی اگر احمقانه یا بی اهمیت به نظر برسد.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و کافی نیز در این دوران دارای اهمیت می باشد. در دوران بارداری، به اسید فولیک، کلسیم، آهن و سایر مواد مغذی ضروری بیشتری نیاز خواهد بود. مصرف روزانه یک ویتامین مخصوص دوران بارداری، که بطور ایده آل از چند ماه قبل از بارداری شروع می شود، می تواند به جبران کمبودهای تغذیه ای کمک کند.
افزایش عاقلانه وزن می تواند از سلامت کودک محافظت کند. افزایش وزن بین 25 تا 35 پوند یا حدود 11 تا 16 کیلوگرم، اغلب برای زنانی که قبل از بارداری وزن مناسبی دارند توصیه می شود و بسیار طبیعی است.
دوری از از مواد خطرناک نیز از واجبات دوران بارداری خواهد بود. مصرف هرگونه سیگار، قلیان، الکل و مواد مخدر نیز ممنوع است. علاوه بر اینها، قبل از مصرف هر گونه دارو یا مکمل حتی آنهایی که بدون نسخه در دسترس هستند باید ابتدا از پزشک تأییدیه گرفت.
در پایان
همانطور که پیش تر گفته شد، نارسایی ارویکال سرویکس به این معنی است که دهانه رحم مادر در دوران بارداری خیلی زود باز می شود، این اتفاق اغلب بدون درد یا انقباض صورت می گیرد. انقباضات زمانی است که ماهیچه های رحم سفت می شوند و سپس شل می شوند. این اتفاق در واقع به بیرون راندن کودک از رحم در هنگام زایمان کمک می کنند.
نارسایی دهانه رحم می تواند باعث زایمان زودرس و سقط جنین شود. زایمان زودرس قبل از هفته 37 بارداری رخ می دهد و زمانی است که کودک خیلی زود به دنیا بیاید. سقط جنین نیز زمانی است که نوزاد قبل از هفته 20 بارداری در رحم می میرد و از بین می رود.
بهترین روش برای پیشگیری از بروز چنین عارضه ای آن است که مادر دوران بارداری خود را تحت نظر پزشک متخصص بگذراند و به نشانه ها و علائم در طول بارداری دقت کند.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: