Infertility

ناباروری در زنان و مردان : 10نشانه

ناباروری در زنان و مردان : علائم

مشاهده علائم ناباروری غیر معمول نیست و درست است که این علائم استرس زا هستند اما بسیاری از افراد هیچ علائم مستقیمی ندارند تا هنگامی که تلاش می کنند تا بچه دار شوند. در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع علائم ناباروری در زنان و مردان پرداخته است.

آنچه در این مقاله می خوانید


ناباروری زنان و مردان
ناباروری زنان و مردان

ناباروری هم بر مردان و هم بر زنان تاثیر می گذارد. حدود یک سوم موارد ناشی از زنان و حدود یک سوم دیگر ناشی از مردان است. یک سوم باقی مانده ممکن است ناشی از مشکلات جسمی هم زن و هم مرد یا دیگر عوامل یا علت های ناشناخته باشد. در این مقاله درباره علائم ناباروری در زنان، نشانه های آن در مردان، علائم باردار نشدن و نشانه های نازایی قبل از ازدواج صحبت می کنیم


نشانه های ناباروری در زنان

در زنان، علائم ناباروری در زنان می تواند شامل موارد زیر باشد:

1. باردار نشدن


علامت اصلی آن این مورد است که پس از تلاش برای مدت زمان خاصی فرد باردار نشده باشد. پزشک معمولا پس از اینکه زنی یک سال برای بارداری تلاش کند و باردار نشود، مشکل را تایید می کند. اگر زنی بیش از 35 سال داشته باشد، اگر پس از شش ماه باردار نشود، ناباروری تشخیص داده می شود.

2. چاقی


چاقی می تواند اثر منفی بر سلامت دستگاه تولید مثل زنان داشته باشد. زنان دچار چاقی احتمال بارداری کمتری دارند و نسبت به زنان بدون اضافه وزن در معرض خطرات بارداری بیشتری هستند.

3. درد در هنگام نزدیکی

درد در هنگام رابطه جنسی می تواند نشانه مشکلاتی باشد که می توانند بر توانایی باروری زنان تاثیر بگذارند. مثال هایی از این مشکلات تاثیرگذار شامل عفونت ها، اندومتریوز و فیبروم هستند.

4.اندومتریوز 

در حالی که برخی از زنان پریودهای سبکی دارند، دیگر زنان دچار پریودهای شدید و دردهای قاعدگی زیادی می شوند. زنانی که دچار پریودهای بسیار شدید و دردناک می شوند ممکن است مبتلا به اندومتریوز باشند که بیماری است که در آن بافت رحم در مکان های دیگر بدن شروع به رشد می کند.

اندومتریوز یکی از عوامل موثر در ناباروری است. دیگر علائم اندومتریوز شامل موارد زیر هستند:

  • درد مزمن ناحیه لگن ( در تمام اوقات و نه تنها در دوره قاعدگی)
  • درد در هنگام رابطه جنسی
  • کمر درد
  • خستگی
  • تهوع
  • پریود نامنظم و لکه بینی قبل از پریود
  • مشکلات گوارشی و درد در هنگام دفع مدفوع

5. خون قاعدگی تیره یا روشن

اگر رنگ خون قاعدگی روشن تر از معمول باشد، می تواند نگران کننده باشد. رنگ خون قاعدگی برای هر کس معمولا در آغاز پریود، قرمز روشن است و در طی روزهای بعد تیره تر می شود. مشاهده خون مانده و بسیار تیره در آغاز پریود نیز می تواند نشانه اندومتریوز باشد. اگر علائم دیگری نیز دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

6. پریود نامنظم

طول چرخه قاعدگی در بین افراد متفاوت است. با این وجود، بسیاری از افراد دارای چرخه قاعدگی و پریود منظمی هستند بدین معنی که فاصله بین شروع دو پریود تقریبا یکسان است.
نامنظم بودن چرخه قاعدگی و همینطور پریود نشدن می توانند یکی از نشانه ها و علائم ناباروری در زنان باشند زیرا در این حالت تخمک گذاری به طور مرتب در فرد موردنظر رخ نمی دهد. تخمک گذاری زمانی است که تخمدان تخمکی را آزاد می کند.
تخمک گذاری نامنظم می تواند ناشی از مشکلات بسیاری باشد که شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، چاقی، کمبود وزن و مشکلات تیروئید می شود.

درد پریود
درد پریود

7. تغییرات هورمونی

علائم تغییرات هورمونی ممکن است نامشخص باشند و فرد متوجه آنها نشود. پزشک برای بررسی مشکلات هورمونی، آزمایش خون را تجویز می کند.
نوسانات هورمون ها می تواند موجب علائم زیر شود:

  • افزایش وزن بدون دلیل
  • جوش های زیاد
  • سرد بودن دست ها و پاها
  • کاهش میل جنسی
  • ترشحات نوک پستان
  • موی زائد در زنان
  • نازک شدن موهای سر

بیماری های زمینه ای که می توانند بر ناباروری زنان موثر باشند:

  1. آسیب به لوله های فالوپ یا تخمدان ها
  2. یائسگی زودرس
  3. سندرم تخمدان پلی کیستیک
  4. اندومتریوز
  5. سرطان رحم، سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و درمان سرطان ها

بیشتر بخوانید: ناباروری در زنان : 5 دلیل و درمان

علائم ناباروری در مردان

علائم آن در مردان می تواند شامل موارد زیر باشد:

1. عدم توازن هورمون ها

عدم تعادل هورمونی می توان بر قدرت باروری مردان تاثیر بگذارد. تستسترون هورمون اصلی موثر در قدرت باروری مردان است، از آنجایی که بیضه مردان مسئول تولید این هورمون است، مشکلات مرتبط با بیضه مردان می تواند منجر به ناباروری در مردان شود.
دو هورمون به بیضه مردان سیگنال می دهند تا اسپرم و تستسترون تولید کنند که شامل هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون محرکه فولیکولی است. غده هیپوفیز تولید کننده این دو هورمون است، بنابراین هرگونه مشکل مرتبط با این غده می تواند منجر به ناباروری شود.

2. اختلال نعوظ

تغییرات هورمونی، عوامل روحی و روانی یا مشکلات جسمی می توانند موجب اختلال در نعوظ آلت جنسی مردان شوند. اگر این اتفاق به طور مکرر رخ دهد، می تواند مانع برقراری رابطه جنسی شود که ممکن است ناشی از بیماری زمینه ای دیگری باشد.

3. مشکلات مرتبط با انزال

مشکل در انزال یا تغییر در انزال مانند تغییر حجم منی می تواند نشانه بیماری دیگری مرتبط با قدرت باروری مردان باشد.

4. تغییر در بیضه ها

بیضه های سالم در قدرت باروری مردان بسیار اهمیت دارند. بیضه های کوچک یا سفت نیز ممکن است نشانه مشکلات هورمونی باشند. همچنین، بیضه های حساس، دردناک و متورم نیز ممکن است نشانه بیماری های دیگری مانند عفونت باشند که می تواند بر کیفیت اسپرم و قدرت باروری مردان تاثیر بگذارد.

5. چاقی

تحقیقات انجام شده نشان می دهند که چاقی مردان می تواند با ناباروری آنها مرتبط باشد. چاقی می تواند خطر ابتلا به بیماری های دیگری را افزایش دهد که می تواند بر قدرت باروری مردان مانند کیفیت اسپرم و اختلال نعوظ تاثیر بگذارند. 

ناباروری مردان
ناباروری مردان

دیگر عوامل موثر در ناباروری زنان و مردان

دیگر عواملی که می توانند هم مردان و هم زنان تاثیر گذار باشند در ادامه آورده شده اند:

  • سن
  • مصرف دخانیات
  • مصرف الکل
  • سابقه ابتلا به عفونت های مقاربت جنسی
  • استرس
  • تغذیه نادرست

چه هنگامی برای علائم ناباروری باید به پزشک مراجعه کرد؟

هر شخصی که دچار علائم باشد و برای بچه دار شدن بیش از یک سال تلاش کرده باشد (که این میزان در افراد بالای 35 سال بیش از 6 ماه محسوب می شود) بهتر است به پزشک برای تشخیص و درمان آن مراجعه کند.
گاهی روش های ساده ای مانند تغییر سبک زندگی برای بهبود قدرت باروری وجود دارد در حالی که دیگر علل زمینه ساز ناباروری نیازمند درمان هستند.
حتی پس از تشخیص ناباروری، همچنان راه های زیادی برای باردار شدن وجود دارد که بهتر است این روش ها با مشورت با پزشک انتخاب شوند.

برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.

آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10

تلفن های مطب: 0910766124402188484081 مسیریابی:Waze گوگل مپ:

مطالب مرتبط

واکسن HPV

در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و

الیگومنوره

در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و