منوراژی؟ هر آنچیزی که باید شما بدانید
منوراژی در واقع اصطلاح پزشکی برای دوره های قاعدگی با خونریزی غیر طبیعی شدید یا طولانی مدت است.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “منوراژی” پرداخته است.
منوراژی در واقع اصطلاح پزشکی برای دوره های قاعدگی با خونریزی غیر طبیعی شدید یا طولانی مدت است. اگرچه خونریزی شدید قاعدگی یک نگرانی رایج در میان زنان است، اما اکثر زنان از دست دادن خون بسیار شدید را تجربه نمی کنند که بتوان آن را به عنوان منوراژی تعریف شود.
فردی که با منوراژی درگیر شود، نمیتواند فعالیتهای معمول خود را در زمان قاعدگی انجام شود، زیرا خونریزی و گرفتگی بسیار زیادی را تجربه می کند. قطعاً منوراژی نیز در حال حاضر قابل درمان می باشد و در صورت مشورت با پزشک، درمان های موثر زیادی برای آن وجود دارد. ما در این مقاله سعی داریم که بررسی منوراژی پرداخته و مطالب مفیدی را در این زمینه ارائه نمائیم.
منوراژی و علائم آن
خونریزی شدید قاعدگی که به آن منوراژی گفته می شود، در واقع زمانی است که قاعدگی یک فرد بسیار سنگین یا طولانی مدت باشد. منظور از قاعدگی سنگین به این معنی است که دوره قاعدگی فرد بیش از هفت روز طول کشیده یا خون ریزی بسیار بیشتری از حد معمول داشته باشد. در این حالت ممکن است فرد آنقدر خونریزی داشته باشد که مجبور شود تامپون یا پد خود را مدت چند ساعت در هر ساعت و به پشت سر هم تعویض نماید. همچنین ممکن است در این حالت فرد لخته های خونی به اندازه یک چهارم کف دست یا حتی بزرگتر را دفع نماید. قابل ذکر است که خونریزی قاعدگی که در منوراژی مد نظر است شدید است که در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد می کند.
علائم منوراژی
منورازی نیز مانند سایر اختلالات دارای علائم خاصی است که آشنا بودن با آنها می تواند به فرد برای تشخیص و درمان کمک نماید. از جمله علائم و نشانه های منوراژی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- خیس شدن کامل یک یا چند نوار بهداشتی یا تامپون در هر ساعت و برای چندین ساعت متوالی
- نیاز به استفاده از نوار بهداشتی مضاعف برای کنترل جریان قاعدگی
- نیاز به بیدار شدن و برخاستن مکرر برای تعویض نوار بهداشتی در طول شب
- خونریزی شدید بیش از یک هفته
- دفع لخته های خون بزرگتر از یک چهارم کف دست
- محدود کردن فعالیت های روزانه به دلیل قاعدگی یا خونریزی شدید
- بروز علائم کم خونی مانند خستگی یا تنگی نفس
- بروز علائم بیماری به نام پیکا که شامل ریزش مو، رنگ پریدگی پوست و میل به خوردن مواد غیر خوراکی مانند کاغذ، مو، و غیره است.
آیا منوراژی جدی است؟
قطعاً اگر فردی در هر بار قاعدگی خون زیادی را از دست بدهد و یا علائم کم خونی را نشان دهد، خونریزی شدید قاعدگی یا منوراژی می تواند جدی باشد. کم خونی در واقع وضعیتی است که از کمبود آهن در بدن فرد به وجود می آیدو اغلب کم خونی بدون درمان می تواند در دسته مشکلات تهدید کننده زندگی باشد.
علل بروز منوراژی
منوراژی می تواند بر اثر دلایل متعددی در افراد به وجود بیاید. در برخی موارد، علت خونریزی شدید قاعدگی ناشناخته است اما در حالت کلی هریک از موارد زیر می توانند از علل بروز منوراژی باشند:
عدم تعادل هورمونی:
در یک چرخه قاعدگی طبیعی، تعادل بین هورمونهای استروژن و پروژسترون، تجمع پوشش داخلی رحم یا آندومتر را که در طول قاعدگی ریزش میکند، تنظیم میکند. اگر عدم تعادل هورمونی رخ دهد، آندومتر بیش از حد رشد می کند و در نهایت با خونریزی شدید قاعدگی ریزش می کند.
برخی شرایط که می توانند موجب عدم تعادل هورمونی شوند، سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاقی، مقاومت به انسولین و مشکلات تیروئید می باشند.
اختلال در عملکرد تخمدان ها:
اگر تخمدانهای فرد در طول سیکل قاعدگی و تخمکگذاری، تخمک آزاد نکنند، بدن او هورمون پروژسترون را مانند یک سیکل قاعدگی طبیعی تولید نمیکند. این امر منجر به عدم تعادل هورمونی می شود و ممکن است منجر به منوراژی شود.
فیبروئید رحم:
فیبروئید رحم تومورهای غیر سرطانی و خوش خیم رحم هستند که در سالهای باروری ظاهر می شوند. فیبروم های رحمی ممکن است باعث خونریزی قاعدگی شدیدتر از حد طبیعی یا طولانی مدت شوند.
پولیپ:
رشد بافت های کوچک و خوش خیم روی پوشش داخلی رحم یا پولیپ رحم، ممکن است باعث خونریزی شدید یا طولانی مدت در قاعدگی شوند.
آدنومیوز:
این وضعیت زمانی رخ می دهد که غدد آندومتر در عضله رحم قرار می گیرند و اغلب باعث خونریزی شدید و پریودهای دردناک می شوند.
دستگاه داخل رحمی یا IUD:
منوراژی یک عارضه جانبی شناخته شده در پی استفاده از دستگاه غیرهورمونی داخل رحمی برای کنترل بارداری است.
سرطان:
سرطان رحم و سرطان دهانه رحم نیز می تواند باعث خونریزی بیش از حد قاعدگی شود، به خصوص اگر فرد در دوران یائسگی باشد یا در گذشته تست پاپ اسمیر غیر طبیعی انجام داده باشد.
اختلالات خونریزی ارثی:
برخی از اختلالات خونریزی مانند بیماری فون ویلبراند، وضعیتی که در آن یک عامل مهم انعقاد خون کم یا مختل باشد می تواند باعث خونریزی غیرطبیعی قاعدگی شود.
داروها :
مصرف برخی از داروها، از جمله داروهای ضد التهاب، داروهای هورمونی مانند استروژن و پروژستین ها و داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین، کومادین، جانتوون یا انوکساپارین می توانند به خونریزی شدید یا طولانی قاعدگی کمک کنند.
سایر شرایط پزشکی دیگر، از جمله بیماری های کبد یا کلیه نیز ممکن است با منوراژی همراه باشد.
در پایان
همانطور که گفته شد منوراژی در واقع به خونریزی طولانی مدت یا بیش از حد در دوران قاعدگی اشاره دارد که به دلایل مختلف برای فرد اتفاق می افتد و در صورت عدم رسیدگی و درمان می تواند مخاطرات جدی ای را برای فرد ایجاد نماید.
خونریزی واژینال شدید که حداقل یک پد یا تامپون را در ساعت و به مدت بیش از دو ساعت خیس کند، خونریزی بین قاعدگی یا خونریزی نامنظم واژینال و هر گونه خونریزی واژینال پس از یائسگی می تواند هشداری برای مراجعه به پزشک باشد.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: