عوارض دوقلوزایی؟ هر آنچیزی که باید شما بدانید
بطور کلی باید گفت که قطعاً زنان باردار دوقلو، سه قلو یا بیشتر، اغلب نگران هستند که مبادا خود فرزندان خود را بطور ناخودآگاه در یک گروه پرخطر قرار دهند. البته باید گفت که اکثر زنانی که فرزندان دوقلو، سه قلو یا بیشتر دارند، حاملگی بدون حادثه ای را طی کرده و نوزادانی سالم خواهند داشت.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “عوارض دوقلوزایی” پرداخته است.
بطور کلی باید گفت که قطعاً زنان باردار دوقلو، سه قلو یا بیشتر، اغلب نگران هستند که مبادا خود فرزندان خود را بطور ناخودآگاه در یک گروه پرخطر قرار دهند. البته باید گفت که اکثر زنانی که فرزندان دوقلو، سه قلو یا بیشتر دارند، حاملگی بدون حادثه ای را طی کرده و نوزادانی سالم خواهند داشت. با این حال، شرایطی در هر بارداری وجود دارد که ممکن است دربارداری های چند قلویی بیشتر دیده شود و نیاز به مراقبت یا مراجعه به پزشک داشته باشند که از جمله شایع ترین آنها می توان به کم خونی، پره اکلامپسی یا دیابت بارداری که در حاملگی های چند قلو شایع تر است و … اشاره نمود.
ما در این مقاله سعی داریم که به بررسی عوارض دوقلو زایی پرداخته و مطالب مفیدی را در این زمینه ارائه نمائیم.
عوارض دوقلوزایی
باردار شدن بیش از یک نوزاد قطعاً هیجان انگیز است و اغلب برای بسیاری از زوج ها یک اتفاق خوشحال کننده است. با این حال، بارداری چند قلو خطر بروز عوارض را افزایش خواهد داد. از جمله شایع ترین عوارض دوقلوزایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
زایمان زودرس و زایمان
زایمان زودرس و زایمان از شایع ترین عوارض دوقلوزایی می باشد. طبق تحقیقات صورت گرفته، بیش از 60 درصد از دوقلوها و تقریباً همه چند قلوهای مرتبه بالاتر نارس هستند. هر چه تعداد جنین ها در بارداری بیشتر باشد، خطر زایمان زودرس بیشتر می شود و نوزادان نارس قبل از بلوغ کامل بدن و اندام های بدنشان به دنیا می آیند. این نوزادان اغلب کوچک بوده و با وزن کم هنگام در حدود کمتر از 2،500 گرم بدنیا خواهند آمد که این امر ممکن است در تامین تنفس، غذا خوردن، مبارزه با عفونت ها و گرم ماندن بدن مشکل ایجاد نماید. نوزادان بسیار نارس، آنهایی که قبل از هفته ۲۸ به دنیا آمده اند، آسیب پذیرتر هستند؛ بسیاری از اندام های آنها ممکن است برای زندگی در خارج از رحم مادر آماده نباشند و بدن آنها برای عملکرد صحیح بسیار نابالغ باشد. بسیاری از نوزادان چند قلو اغلب به مراقبت در بخش مراقبت های ویژه نوزادان نیاز پیدا خواهند کرد.
فشار خون بارداری
فشار خون بارداری یکی دیگر از عوارض شایع دوقلوزایی است. زنانی که چند جنین دارند بیش از دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بارداری هستند. این وضعیت در آنها اغلب زودتر ایجاد می شود و شدیدتر از بارداری با یک نوزاد است. این عارضه همچنین می تواند احتمال جدا شدن زود هنگام جفت را افزایش دهد.
کم خونی
کم خونی در حاملگی های چند قلویی بیش از دو برابر در زایمان های تک جنین شایع است.
نقائص هنگام تولد در نوزادان
نوزادان چند قلویی حدود دو برابر بیشتر در معرض خطر ناهنجاری های مادرزادی در هنگام تولد هستند که از جمله مهمترین آنها می توان به نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا، ناهنجاری های گوارشی و قلبی اشاره نمود.
سقط جنین
پدیده ای به نام سندرم دوقلو ناپدید شده وجود دارد که در آن بیش از یک جنین تشخیص داده می شود، اما جنین دوم ناپدید می شود یا سقط می شود. این عارضه معمولاً در سه ماهه اول در حاملگی های چند قلویی بیشتر دیده می شود. لازم به ذکر است که این عارضه ممکن است با خونریزی همراه باشد یا نباشد. خطر سقط جنین در سه ماهه بعدی نیز در این افراد افزایش خواهد یافت.
مقادیر غیر طبیعی مایع آمنیوتیک
مقادیر غیر طبیعی مایع آمنیوتیک از دیگر عوارض دوقلوزایی می باشد. ناهنجاری های مایع آمنیوتیک در حاملگی های چند قلو شایع تر است، به خصوص برای دوقلوهایی که جفت مشترک دارند.
افزایش احتمال زایمان سزارین
وضعیت های غیر طبیعی جنین ها احتمال زایمان سزارین را در افرادی که دو یا چند قلو باردار هستند، افزایش می دهند.
خونریزی پس از زایمان
ناحیه بزرگ جفت و رحم بیش از حد متسع، مادر را در معرض خطر خونریزی پس از زایمان در بسیاری از حاملگی های چند قلویی قرار می دهد.
در پایان:
دوقلوزایی یا بیشتر قطعاً می تواند یک لطف بزرگ از سوی پروردگا باشد و پدر و مادر نوزادان نیز را بسیار خوشحال و هیجان زده نماید؛ اما در این میان لازم است که با آگاهیی و علم کافی در این مسیر حرکت کرده و مادر ارتباط خود را با پزشک خود حفظ نماید تا بتواند از عوارض دوقلوزایی جلوگیری کرده و خطرات آن را نیز کاهش دهد.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: