سینوس پیلونیدال؟ هر آنچیزی که باید شما بدانید
سینوس پیلونیدال یا PNS در واقع یک سوراخ یا تونل کوچک در پوست است که ممکن است با مایع یا چرک پر شود و باعث تشکیل کیست یا آبسه شود. این بیماری در شکاف بالای باسن رخ می دهد. کیست پیلونیدال معمولاً حاوی مو، کثیفی و مواد زائد بوده و می تواند باعث درد شدید شود و اغلب ممکن است عفونی شود. اگر این کیست عفونی شود، ممکن است چرک و خون ترشح کند و بوی بدی نیز داشته باشد.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “سینوس پیلونیدال” پرداخته است.
سینوس پیلونیدال یا PNS در واقع یک سوراخ یا تونل کوچک در پوست است که ممکن است با مایع یا چرک پر شود و باعث تشکیل کیست یا آبسه شود. این بیماری در شکاف بالای باسن رخ می دهد. کیست پیلونیدال معمولاً حاوی مو، کثیفی و مواد زائد بوده و می تواند باعث درد شدید شود و اغلب ممکن است عفونی شود. اگر این کیست عفونی شود، ممکن است چرک و خون ترشح کند و بوی بدی نیز داشته باشد.
سینوس پیلونیدال و علل آن
PNS یا سینوس پیلونیدال وضعیتی است که بیشتر مردان را درگیر می کند و در بزرگسالان جوان نیز شایع تر است. همچنین در افرادی مانند کارمندان یا رانندگان تاکسی و هر شخصی که بیشتر ساعات روز را می نشیند، شایع تر است.
علل بیماری سینوس پیلونیدال چیست؟
بطور کلی باید گفت که علت دقیق این وضعیت مشخص نیست، اما اعتقاد پزشکان بر این است که علت آن ترکیبی از تغییر هورمون ها که بعد از بلوغ رخ می دهد، رشد مو، و اصطکاک ناشی از لباس یا نشستن طولانی مدت است.
فعالیت هایی مانند نشستن که باعث اصطکاک می شوند، می توانند موهای در حال رشد در ناحیه را مجبور می کنند زیر پوست فرو بروند. بدن نیز که این مو را یک عامل خارجی می داند، یک واکنش ایمنی در برابر آن ایجاد می کند، این پاسخ ایمنی در واقع همان عاملی است که کیست را در اطراف موها تشکیل می دهد. گاهی اوقات ممکن است فردی چندین سینوس داشته باشد که زیر پوست به هم متصل می شوند.
شناسایی سینوس پیلونیدال و شناخت علائم عفونت
ممکن است فرد در ابتدا هیچ علامت قابل توجهی به جز فرورفتگی کوچک و گودی مانند روی سطح پوست خود نداشته باشد. با این حال، هنگامی که فرورفتگی عفونی شود، به سرعت به کیست یا همان کیسه بسته پر از مایع یا آبسه یا همان بافت متورم و ملتهب که در آن چرک جمع می شود، تبدیل می شود.
علائم عفونت عبارتند از:
- درد در هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم کیست
- پوست قرمز و دردناک اطراف ناحیه
- ترشح چرک یا خون از آبسه که باعث ایجاد بوی بد می شود
- موهای بیرون زده از ضایعه
- ایجاد بیش از یک مجرای سینوسی یا سوراخ در پوست
- فرد همچنین ممکن است تب با درجه پایین را تجربه کند، اما این امر یک اتفاق بسیار نادر به شمار می رود که بر اثر عفونت زیاد رخ می دهد.
درمان سینوس های پیلونیدال
بطور معمول می توان گفت که چندین روش درمانی برای سینوس پیلونیدال وجود دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
درمان محافظه کارانه
اگر مورد بیمار در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درد شدیدی را تجربه نمی کند و نشانه ای از التهاب در او وجود ندارد. در این شرایط احتمالاً پزشک آنتی بیوتیک وسیع الطیف را برای بیمار تجویز می کند. آنتی بیوتیک وسیع الطیف آنتی بیوتیکی است که طیف وسیعی از باکتری ها را درمان می کند. ذکر این نکته مهم است که این کار مجرای سینوسی را التیام نمی بخشد، اما باعث تسکین عفونت و ناراحتی فرد میشود. پزشک به بیمارتوصیه می کند که یک معاینه بعدی انجام دهد و به طور مرتب موها را از محل را بتراشد و به بهداشت شخصی خود توجه ویژه ای داشته باشد.
لنسینگ
این روش علائم آبسه یا تجمع چرک در داخل سینوس را کاهش می دهد. قبل از این روش، پزشک به بیمار یک بی حسی موضعی می دهد و سپس از چاقوی جراحی برای باز کردن آبسه استفاده می کند. او در این مرحله هرگونه مو، خون و چرک را نیز از داخل آبسه پاک می کند. سپس پزشک زخم را با پانسمان استریل میبندد و اجازه میدهد تا از داخل به بیرون بهبود یابد. زخم معمولاً در عرض چهار هفته بهبود می یابد و بسیاری از افراد نیازی به درمان بیشتری ندارند.
تزریق فنل
برای این نوع درمان، پزشک ابتدا یک بی حس کننده موضعی به فرد می دهد. سپس فنل، یک ترکیب شیمیایی که به عنوان ضد عفونی کننده استفاده می شود، به کیست تزریق می کند. ممکن است لازم باشد این روش چندین بار تکرار شود. در نهایت این درمان باعث سفت شدن و بسته شدن ضایعه می شود.
این درمان میزان عود بسیار بالایی دارد. بنابراین، در بسیاری از کشورها استفاده نمی شود. پزشکان در برخی موارد به جراحی به عنوان درمان انتخابی روی می آورند.
عمل جراحي
اگر PNS یا سینوس پیلونیدال عود کننده وجود داشته باشد یا اگر بیمار دارای بیش از یک مجرای سینوسی باشد، پزشک یک روش جراحی را توصیه می کند. او ابتدا به فرد یک بی حسی موضعی می دهد. سپس ضایعات را باز کرده و تمام چرک ها و باقی مانده ها را از بین می برد. پس از تکمیل این فرآیند، جراح زخم ها را بخیه می زند. پس از جراحی، پزشک نحوه تعویض پانسمان را توضیح می دهد و برای جلوگیری از رشد مو در زخم، تراشیدن محل را توصیه می کند.
چشم انداز بیماری سینوس پیلونیدال
بطور کلی می توان گفت که بسته به شدت اختلال و نوع درمان، PNS معمولاً در عرض 4 تا 10 هفته از بین می رود.
عوارض بیماری سینوس پیلونیدال
بیماری سینوس پیلونیدال نیز مانند سایر بیماری ها می تواند دارای عوارض متعددی باشد. تعدادی از عوارض ممکن است شامل عفونت زخم و عود PNS حتی پس از جراحی است.
علائم عفونت زخم عبارتند از:
- درد شدید
- پوست ملتهب و متورم
- دمای 100.4 درجه فارنهایت یا بالاتر
- ترشح خون و چرک از محل زخم
- بوی بد زخم
در پایان
همانطور که گفته شد سینوس پیلونیدال یک بیماری شایع در مردان است که می تواند بر اثر اصطکاک ناشی از نشستن زیاد یا فشار زیاد در شکاف بالای باسن پدید آید. روش های درمانی مختلفی برای سینوس پیلونیدال وجود دارد اما بطور کلی می توان با شستن روزانه ناحیه با یک صابون ملایم، اطمینان از پاک شدن تمام صابون، خشک نگه داشتن ناحیه و اجتناب از نشستن طولانی مدت از بروز یا عود آن جلوگیری نمود.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: