آتروفی واژن هر آنچیزی که باید شما بدانید
بسیاری از زنان با نزدیک شدن به دوران یائسگی خود با مشکلات متعددی روبرو می شوند که از جمله آنها می توان به آتروفی واژن اشاره نمود.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “آتروفی واژن” پرداخته است.
بسیاری از زنان با نزدیک شدن به دوران یائسگی خود با مشکلات متعددی روبرو می شوند که از جمله آنها می توان به آتروفی واژن اشاره نمود. آتروفی واژن سندروم شایعی است که بر اثر کاهش سطح تولید استروژن در بدن فرد اتفاق می افتد. ما در این مقاله سعی داریم که به معرفی آتروفی واژن پرداخته و علائم، علل بروز، نحوه تشخیص و درمان آن را بیان نمائیم.
آتروفی واژن، علائم و علل بروز
آتروفی واژن یا واژینیت آتروفیک، در واقع به نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیواره های واژن می گویند که اغلب زمانی رخ دهد که بدن فرد استروژن کمتری تولید می کند. بطور معمول آتروفی واژن اغلب پس از یائسگی در زنان رخ می دهد. آتروفی واژن در بسیاری از زنان، نه تنها موجب مقاربت دردناک می شود، بلکه منجر به بروز مشکلات ادراری نیز می گردد؛ به همین دلیل برخی از پزشکان از اصطلاح سندرم ادراری تناسلی یائسگی یا GSM نیز برای توصیف این بیماری و علائم همراه آن استفاده می کنند.
علائم آتروفی واژن
آتروفی واژن نیز مانند سایر بیماری ها دارای علائم و نشانه های مخصوص به خود است که آگاهی و آشنایی با آنها می تواند به شخص کمک کند که درمان خود را هر چه سریعتر آغاز نموده و مشکلات کمتری را تحمل نماید. از بارزترین علائم و نشانه های آتروفی واژن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- خشکی واژن
- سوزش واژن
- ترشحات واژن
- خارش ناحیه تناسلی
- سوزش در زمان ادرار
- تکرر ادرار
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
- بی اختیاری ادرار
- خونریزی خفیف بعد از مقاربت
- ناراحتی در رابطه جنسی
- کوتاه شدن و سفت شدن کانال واژن
علل بروز آتروفی واژن
همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره شد، آتروفی واژن اغلب به دلیل کاهش تولید استروژن در بدن ایجاد می شود. کاهش استروژن کمتر در واقع باعث می شود بافت واژن نازک تر، خشک تر و آسیب پذیرتر شود. علائم و نشانههای این بیماری ممکن است در طی سالهای منتهی به یائسگی شروع به ایجاد مشکلات برای فرد کرده یا حتی تا چندین سال پس از یائسگی هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نکند. اگرچه این بیماری شایع است، اما همه زنان یائسه آتروفی واژن را تجربه نمی کنند.
در حالت کلی کاهش سطح استروژن می تواند به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- یائسگی
- سال های قبل و نزدیک به یائسگی
- برداشتن هر دو تخمدان
- دوران شیردهی
- مصرف داروهایی که می توانند بر سطح استروژن تأثیر بگذارند، مانند برخی از قرص های ضد بارداری
- پس از پرتودرمانی لگن برای سرطان
- شیمی درمانی سرطان
- عارضه جانبی در درمان هورمونی سرطان سینه
تشخیص آتروفی واژن
در اکثر مواقع، پزشکان می توانند به راحتی تغییرات آتروفیک را با در نظر گرفتن علائم و یک معاینه فیزیکی دقیق تشخیص دهند؛ اما با این حال گاهی اوقات برای تشخیص دقیق تر به برخی آزمایش ها و نمونه گیری های جانبی زیر نیز نیاز خواهد بود:
- تست پاپ اسمیر
- نمونه ادرار
- سونوگرافی
- آزمایش هورمون سرم
- PH واژن
درمان آتروفی واژن
برای درمان سندرم آتروفی واژن، پزشک ممکن است ابتدا گزینه های درمانی بدون نسخه را پیشنهاد دهد. در این درمان اغلب از مرطوب کننده های واژن و روان کننده های مبتنی بر آب استفاده می شود. در این روش درمانی فرد ممکن است مجبور شود روزی چند بار یا هفته ای چند بار از این کرم ها استفاده نماید. اما در موارد گسترده و پیچیده تر ممکن است پزشکان به درمان های ساده اکتفا نکرده و از داروهایی مانند کرم استروژن واژینال، شیاف استروژن واژینال، حلقه استروژن واژینال و قرص استروژن واژینال را برای فرد تجویز نماید.
در پایان
بیماری آتروفی واژن نوعی بیماری شایع در میان بانوان است که بر اثر سطح پایین استروژن در بدن ایجاد می شود. اغلب افرادی که در سنین یائسگی یا نزدیک به آن قرار دارند به این اختلال دچار می شوند، اما دلایل جانبی دیگری نیز ممکن است موجب بروز این بیماری شود. با شناخت علائم می توان به درمان بهتر این بیماری پرداخت. روش های عمومی و تخصصی برای درمان این بیماری وجود دارد که پزشک معالج با توجه به علائم بیمار آن را تجویز می نماید.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: